Čt 29. srpna

27 st. Skoro zataženo, dusno, vlhko

43 km a nastoupáno 750 m!

Zdpa, Jide, Jidl, Dave, Zdka, Jije, Edli

Dave navrhuje svůj rajon s lomy. Přiblížení přes Čepičnou moc dlouhé, tak jedem nad Blážou po úbočí Kalov. Nejdřív ale musíme vystoupat krpál Sušicí kolem Vasv a to je pro starší ročníky nevlídný oříšek, takže stejně jako v út na Ján opět zaostávám. Shodou okolností Vasv zrovna na balkoně, právě vstav z lenošky či z koupele, do půl těla a vysmátý vesele povzbuzuje zaryté stoupající a funící bikery. Na konci hřebene sjedeme přes Chmelnou po cyklostezce a polňačkou zas k řece, kterou přejedem kolem sv. Jana skleněného a z čimické výpadovky uhneme do louky a vynoříme se u koupacího lomu. Tam vyšlapeme s Karhym v úniku do areálu (kdo ho najde na stěně má bod – viz foto) a stoupáme schopnou cestou k vrcholu. Akorát těsně pod hranou je krutá stojka, naštěstí krátká.

Pak po zalesněné hoře pěknými pěšinami přes odlesněný a zavětvený kus… Je to v tomto létě už další nemilá zkušenost z mnohým kácením v Pošumaví a vyhlídky nejsou optimistické: Sucho a brouk… Paži ukazuje častá místa s rezavými stromy na okolních kopcích: Do pár let to bude pryč… Budeme si muset zvykat na změněný kraj.

Sjedeme loukou a přes budětickou silnici to mastíme k Vlkonicům. Z cesty uhneme do kukuřice. Zdpa v koleji v zatáčce málem nenávratně mizí v kukuřičné džungli… Po jezeĎáckym asfaltu přisvištíme do Bojanovic a dále klasicky k lávce ve Velkých Hydčicích. Z nich pak stoupáme cestou nad lom k Hejné. Tam vidíme na obzoru hranu lomu a chceme výhled. Dave má ale pochybnost, že prý to tam už nejde. Nedbáme a stoupáme krpálem na hranu. Místo výhledu však jen ukousnutý kousek kopce a lom nikde (viz foto). Prskáme ale Zdka sjede křovím na ubouranou plošinu a vidí TO (viz foto!) Pak sjedem do Hejné a stoupáme dusivou loukou do lesa k naučné stezce. Přejedem hřeben a jsme na louce s výhledem na nezamyslický kostel (foto) Odtud sice zpevněný ale celý přejezd hřebenu táhnoucího se nad nezamyslickými rybníky. Dole naši jediní dnešní diváci (viz foto) a už pelášíme po jezeďačce z Žichojc do Čimic. Tam po zelené přes údolíčko s tmavým sjezdíkem do Chmelné (loučí se Dave) a akorát na včas na staďák. Tam Křížojc a vysmátý Vasv a paní Dlouhánová už stihla dva PP 12. Vyjížďka do nížin výborná, byla novými překvapivými cestami i pěknými kraji a řádně výživná (viz převýšení).

Ed.